Попаднахме във Варшава почти случайно, хареса ни безкрайно

четиво: ~1500 думи, време за четене: <8 мин.

дестинация: Варшава (Полша)

парична единица: полска злота(PLN)~0,5лв(BGN)

език: произносим само за владеещите го полски; оправихме се на английски и руски

климат: умерен | вероизповедание: (див) католицизъм

Варшава просто ни се случи

Позволявам си да ползвам подобна форма на иначе възвратен глагол, защото след дълго чудене и маене за дестинацията, с която да изненадам половинката; след достигане до ръбовете на екзистенциaла змейска криза и след установяването, че wizz имат промоция за годишнината си(нещо силно оценено от ламтящата ми за злато скъперническа душица), бяха закупени билети именно за Варшава. Напълно случайно. Дестинацията можеше да е всеки друг достижим с директен полет в удобно време град.

Гордо и напълно безотговорно признавам, че нямах никаква, ама ни-как-ва идея какви ще ги вършим по време на тридневния уикенд в полската столица, нито пък бях проверявала какво ще се случва там по това време, така че всичко, което ще прочетете по-долу дойде като изненада.

Едно от хубавите неща на Варшава е, че летището е в рамките на града и съществуват голям брой транспортни връзки до сърцето му – дали ще изберете автобус 175 или влак, спиращ на централната гара(която пък се намира съвсем в центъра), цената е около 1€ на човек в посока(някой да ме поправи, ако бъркам и просто ние сме взели грешните билети). Ние ползвахме влак – билетите закупихме от машини непосредствено преди коловоза и маркирахме в самия влак(червен). Не сме тествали теорията, но тъй като два превозвача обслужват линията до летището(за по-лесно разграничаване – едните влакове са червени, а другите – зелени), трябва пътникът да се увери, че билетът му е маркиран. Интернет казва, че зелените влакове са с кондуктор, който го прави вместо вас при качването, а в червените влакове трябва сами да го извършите на машинките до вратите.

Тъй като полетът ни наобратно бе доста ранен, решихме да ползваме такси вместо нощните автобусни линии(такива съществуват), като таксито от центъра на града до летището/заминаващи ни излезе малко под 50 PLN(около 12-13€ или 25лв).

Какво видяхме във Варшава

 • Първото, към което се засилихме, след като бяхме оставили багажа си в наетия през airbnb апартамент, бе Warsaw Free Tour(на английски).

Големи фенове сме на този тип инициативи и гледаме да правим по една обиколка навсякъде, където не познаваме (никого в) града. Близо двучасовата обиколка включваше обиколка на стария град и ключовите места около него. Английският на гида не беше перфектен и си признавам, че на моменти рязко се обърквах какво и кога се е случвало поради свободната му и на моменти напълно произволната употреба на времена. Само не знам защо си мислеше, че ще го оставя ни разкаже историята за вълшебната камбана, изпълняваща желания, но не и тази защо русалката се смята за символ на Варшава.

 • Къща-музей на Мария Склодовская-Кюри | вход 11PLN(5,50лв) | разглежда се за около час | не работи в неделя

Пристигайки в къщата-музей, пред нея заварихме група китайски туристи заети усилено със задачата да се снимат с мемориалната плоча на входа. Влязохме с репликата „да влизаме преди да са нападнали“. Опасявам се, че спокойното ни разглеждане  бе нарушено точно 5 минути по-късно, когато наистина нападнаха. Ордата влезе и започна да щрака настървено, а ние знаехме, че просто трябва да изчакаме спокойно и да не правим резки движения.

Къщата не е кой знае какво, но ако темата ви е интересна, можете да видите с какви уреди са правили изследванията си по онова време при никаква защита и едва набиращо разбиране колко опасни са всъщност радиоактивните елементи. Ще можете да проследите родословното дърво на мадам Кюри и да видите историческите снимки, на които е единствената жена сред куп учени-мъже.

 • Природо-научен център Коперник | 27PLN(13,5лв) за възрастен | поне 3 часа, може и повече

Ако посещавате Варшава през уикенда, препоръчвам ви да си запазите билети онлайн предварително и само да ги вземете на място. В противен случай, напълно възможно е капацитетът на центъра да е запълнен, билетите временно спрени от продажба и опашката да се вие от гишето до входа. Неприятно, знам. От личен опит. Защото ние нямахме билети предварително.

Нали сме милениъли, тъкмо щяхме да си резервираме билети онлайн(за след два часа и да запълним времето си с ботаническата градина), ползвайки смартфон и удобният за целта наличен в центъра wi-fi, когато опашката все пак тръгна и билети потекоха. На сайта на центъра можете да погледнете всички пакети, като за съжаление, билетната система е само на полски език.

Направи ми впечатление, че имат целогодишни семейни карти(за 2-ма или 4-ма души, 1 от които е титуляр) на прилични цени, отнесено към предлаганите в центъра постановки, експерименти и задачки. Ако сте с деца или сте просто възрастни, които обичат да разбират как работят нещата, да подреждат пъзели или просто да чакат на опашка 3-4 хлапета, за да разгледат експеримент – това е вашето място. Освен постоянните експозиции, имат и временни такива, та ако живеех във Варшава, със сигурност щях да се сдобия с такава карта.

 • Ботаническа градина над Университетската библиотека – безплатен достъп(проверете работните часове)

Намира се на 2 минути пеш от „Коперник“ и е чудесно място за разходка или почивка. Ама наистина чудесно. Имайте предвид, че като всяко място с повече растения, също не е невъзможно нападение от хищни полски насекоми.

 • Чудесен горещ шоколад пихме в Kawiarnia Same Fusy – в стария град. Имаха и богата колекция от чайове, били имали и кафе – него не сме тествали.
 • Хапнахме, разбира се, и в Bar Mleczny.

 

Спокойно мога да кажа, че толкова много и толкова евтино сме се наяждали само с обедното меню на „Ереван“ в Пловдив. Сами преценето: обедно меню, включващо супа, основно и компот + салата и порция сладки пироги със сирене ~ 30PLN(15лв). Да споменавам ли, че скъперническата ми душа ликуваше наред с вкусовите ми рецептори?

Разбира се, изборът на подобни места не е особено голям, но пък менюто на повечето заведения, така или иначе, включваше комбинацията от „тежко+пържено+тежко+тесто+тежко“, а когато лятото е жежко, не бива да ни е тежко, така е подобни хранителни конгломерати ми крещят „не, Не, НЕ“.

Какво си донесохме от Варшава

 • Кисели краставички и бира.

Доста елементарно, знам, но във Варшава не успях да опитам всички бири, които си бях наумила. Цените(за стъклена бутилка) бяха между 3 и 5 PLN, т.е. около 1,50-2,50лв.

Киселите им краставички просто са по-добри от всичко, което сме успели да намерим в италианските супермаркети, а при цена от ~3PLN(1,50лв) и предостатъчно свободно място в куфара, въпросът не беше „дали?“, а „колко?“

 • Сирене и наденица – от уличния пазар, който улучихме в събота(+ бонус традиционна полска музика, ах!)

Сиренето с червен лук, например, ни изненада доста приятно. Наденицата още не сме тествали, стискайте палци да сме успели да си поръчаме от непикантната. Щото иначе само аз ще я ям. Абе, всъщност, май по-добре да стискайте палци да е от пикантната, а?

 • Канче, четка за коса и чанта на макове.

Метално канче с нарисувани динозаври, ~250ml, зелено – също от пазара. Много исках да си взема по-голямото, което бе около 400ml, но единствената бройка бе с червен фон, при това леко чукната. После да не съм ви чула, че жените все размера гледали! Качество търсим, ей!

Четка за коса – 60PLN(30лв)- ръчна изработка от дърво и естествени косми. Мога да дам адрес на магазина, от който я купихме, ако някой се интересува. Половинката твърди, че косата ѝ вече обича тази четка, а коя съм аз да оспорвам такова мнение?

Четките се предлагаха в три варианта с различни твърдости на косъма, като имаше всякакви разновидности, вкл. четки са бръснене и за ресане на кучета, та избор има.

Чантата на макове взехме от този магазин.

 • Магнит за хладилник от Варшавския прайд

Истината е, че не беше планирано, а по чиста случайност се оказахме във Варшава в деня на прайда. Най-голямата изненада, обаче, тепърва предстоеше… оказа се, че харесвам полска поп музика. Виждам по шокираните ви физиономии, че и вие сте изненадани поне колкото мен.

Прайдът си беше… прайд. Шарени и весел. С много усмихнати хора от всякакъв пол, цвят и сексуалност.

Направи ми впечатление усилената католическа пропагандна дейност пред катедралата „Св. Ана“. Само не знам дали акробатично-гимнастическата дейност на фона на прилично припявани религиозни стихове е ежедневна или и те, като родните християнски радетели, все около прайда се сещат за имагинерно нарушените си традиционни ценности.

 • Чай и есенции за готвене.

Чаят е ясен, мъкнем такъв отвсякъде. Купихме два вида черен чай – един карамелен и един шоколадов с цена от ~11PLN(5,50лв) за 50г.

Есенциите не ни бяха особено важни или особено специални, но пък са в чудесни миниатюрни стъклени дамаджанки от по 9ml – портокал, ванилия, ром и бадем ~1PLN(0,5лв)/всяка. Освен това, портокаловата е божествена.

Не видяхме всичко планирано, дори не отидохме да се повъргаляме по тревата в Кралския парк, но като за дълъг уикенд се разходихме доста и се насладихме на почивката си. Ако спите някъде около центъра или около стария град, всичко гореспоменато ви е на пешеходно разстояние.

Много ни хареса и dziękuję, Варшава!

Няма да си призная колко пъти трябваше да попитам продавачи как е „благодаря“ на полски, за да го запомня. Няма да си призая и колко пъти ме объркаха за полякиня и ме попитаха я за посока, я дали бих направила снимка. Няма.