Ще се видим в Осло

четиво: ~1000 думи, време за четене: <5 мин.

дестинация: Осло(Норвегия)

парична единица: норвежка крона(NOK)~0,2лв(BGN)

език: произносим само за владеещите го норвежки; чудесно се оправихме на английски

климат: умерен, в северните част – субполярен

Осло ни посрещна топло

Изтърколи се година от приключението в Осло и се принудих от обстоятелствата(да се чете „Шадола мрънка“) да ви разкажа какви ги вършихме в норвежката столица. Предисторията започва с това, че на половинката ѝ предстоеше рожден ден, аз установих, че има промоция -50% от цената на втория билет от резервация с wizz, пуснах мухата на 5-6 приятели, за които знам, че като едното нищо стават и тръгват и ето, че групата misfits бе сформирана. А фактът, че всеки дърпаше нанякъде доведе до подобни диалози:

Ако случайно сте пропуснали, обобщение на туитовете от мястото на събитието можете да видите тук.

Кацнахме на летище Торп, на около час и половина с автобус от Осло – билетите закупихме предварително. Автобусите са съобразени с разписанието на полетите, но ние май хванахме следващия автобус, щото първо бяхме 6 човека и второ един от тях беше Димитър, който искаше кафе! (и аз пих кафе, ама това няма ни-що об-що)

Така, или иначе, нямаше никаква драма с това, че билетът ни(една обща резервация за 4 души) е бил за по-ранния автобус.

В Осло е ужасно светло. Т.е. бяхме принудени от обстоятелствата да виждаме всичко по всяко време на денонощитето. Толкова е светло, че всичко е контражур! Шок! Бонба! ВИЖТЕ САМИ!

Не ме разбирайте погрешно, страхотно е да е светло, когато си навън в 11 вечерта и е още по-готино, когато ставаш в 4 сутринта за полета наобратно, но не и за дупката помежду. Особено, когато домакинът ти неособено разумно е обзавел апартамента само с пердета. Пердета, бе хора! В страна, където не става тъмно с месеци!

Както можете да предположите, все още не съм го преживяла една година по-късно.

Какво видяхме в Осло

 • Операта

Всъщност я видяхме само отвън, щото сме мързели, не ни беше достатъчно интересно и откровено просто предпочетохме да чилваме на белите каменни плочи, с които е облицована.  А може и да е било почивен ден, кой да помни такива неща?

Иначе операта е чудесно място да поседиш, полежиш и да се потоплиш на слънце.(И не сме се възхищавали безкрайно на архитектурата ѝ, не слушайте какето! Може би само малко на външния вид… и на тежките облицовки… може и някой да е споменал конструкциятя, ама то си е човещинка…)

 • Музей на викингите и исторически музей ~ 1 час за този на викингите и около 2-3 часа за историческия музей | 80/100 NOK(~16/20 BGN)

За двата музея може да бъде закупен общ билет, важащ 48 часа, като музеят на викингите може да се обобщи с „кораби, кораби, плячкосвания, кораби“, а историческият музей се свежда до „глей колко много си приличаме всъщност“. Но историческият музей бие, защото имаше изплетена кукла на Один.

 • Tim Wendelboe – кафеджийницата с кафе за 50 NOK(~10BGN)

За това място Шадола е правилния човек, но след като даже той беше доволен от кафето, трябва да е било добро.

 • Плаж

Вярно, водата все още ни беше малко хладна за къпане, но пък плажът, на който попадхаме се оказа чудесно място, където местните си организират пикници и барбекюта. Във всеки супермаркет се продаваха готови пакети с необходимото – алуминиеви съдове за еднократна употреба и подпалки.

 • Grünerløkka

Хипстърийка, брат, но подходящото място за млади хора, които искат да усетят нощния живот в Осло.

 • Hovedøya – купете си двупосочен билет, без значение колко време ще прекарате на острова

Всъщност можете да си вземете билет, с който да обиколите с ферибот всички острови в околността, ама ние се качихме на този, който ходи само до конкретния остров. Щото, нали, организация:

Разходката, въпреки това, си заслужаваше, а и хапнахме скариди, та не се оплаквам.

Парк пълен със скулптури, най-голямата от които прилича на оргомен полов орган? Защо не?

Бяхме си наумили да видим и музея Kon-Tiki, но го хванахме в неработен ден, така че си останахме само с разходката дотам. За сметка на това пък шофьорът на автобуса, който хванахме на връщане от Bygdøy се оказа българин от северозапада.

Какво си донесохме от Осло

Върнахме Шадола, без значение дали това ще ви успокои или разочарова. Заедно с него върнахме и @ShadowmarN_Bot. От това, вече съм сигурна, че сте разочаровани, но не е наша вината, че си беше купил билет и наобратно!

 • чадър – намерихме един изоставен в мола, в който влязохме за бърза манджа, напът към наетия апартамент. То пък взе, че заваля междувременно, та даже го вкарахме в употреба. В момента стои изправен в ъгъла и ме гледа нахално, че скоро не съм го извеждала на разходка.
 • 3 LEGO човечета, за да мога да сменям главите и темата на Север според ситуацията
 • сребърни обеци от Историческия музей(със спирала символ на плодородието?), много изядена на място храна и безалкохолна бира.

 

Какето понаписа няколко параграфа още преди година, ако ви е интересно – цък.

Някакви важни неща
 • След 18ч. в супермаркетите не се продават продукти с алкохолно съдържание, можете да си купите безлкохолна бира за 2/3 от цената на алкохолна такава. Ще ви се смеят, ама криза.

 • Теоретично, консумацията на алкохол на обществени места(които не са заведения) е забранена, но на практика никой няма да ви каже нищо, ако просто кротко си пиете бирата в парка.
 • Билети/карти за градски транспорт най-добре си купете от центъра на града. Ние, оказали се на майната си в Bygdøy и поради неработеща машина за билети в Кон-Тики, се чудехме какви да ги вършим и накрая дадохме по 50 крони за билет.
 • Чудесен вариант са картите Oslo pass, ако възнамерявате да посетите повечко музеи.

 

Най-големият проблем, който срещнах след Осло бе какво ще организирам една година по-късно за рождения ден на половинката. Проблемът бе решен с Варшава, която ни хареса също толкова, а благодарение на факта, че този път не успяхме да се отганизираме повече хора, дори видяхме повече забележителности!

Пак ще дойдем, Осло!