За черните колани, символиката и папа Франциск

папата черен коланСлед като миналата година едната федерация по Tae Kwon-Do ITF е присъдила IX дан на папа Франциск, тази година го прави и другата федерация. И най-абсурдното е, че новина, която би трябвало да раздвоява читателя между ступор и истеричен смях, не изумява почти никого.

Аржентинците дори не се правят, че има някаква по-дълбока причина да го направят освен факта, че искат, могат и че папата е роден в Аржентина, докато EITF поне гордо казва:

This promotion will be of such great echo to reach the whole martial arts across the world with real ITF values.

От маркетингова гледна точка вероятно им се струва страхотна идея за разпространение на Tae Kwon-Do, но се съмнявам някой да може да покаже цифри показващи рязко увеличение на броя трениращи поради връчването на сертификат за IX дан и прилежащия му колан, пък били те и почетни, пък било то и на папата. От странична гледна точка, обаче, и двете връчвания на сертификати са силно абсурдни за мен поради ред причини.

Папата не е влизал в тренировъчна зала. Не е обличал добок и не се е потил на доджанга. Папата е newby. Newby  с най-високото възможно отличие в бойното изкуство.

За да го опиша по-образно (ето и линк към табличка за тези, на които им е интересно) – папата получава степен, за която, ако беше практикуващ, щеше да е положил над 35 години усилия. Време, в което придобиваш и уменията и емоционалната нагласа, която трябва да следва черния колан.

И докато черният колан е символ както на придобитите умения, така и на зрялост и на неподатливост на злото, ми се иска да вярвам, че папата е усвоил поне втората част за годините си в служба.

Проблемът ми обаче не е с това, че папата е публична фигура, репрезентираща религия застинала в средата на по-миналия век. Проблемът е в това, че просто не е ок с щракване на пръстите да дадеш някому титла, за която други хора се доказват с години – тренирайки себе си, свои възпитаници и развивайки общността.

Все ми е тая дали я връчват на папата, Том Круз или някой друг също толкова далечен на бойното изкуство.

Проблемът ми е с посланието, което подобен „жест“ изпраща, а именно „черният колан не струва нищо“.

Съвсем нямам намерение горните ми редове да звучат неуважително към носителя на IX дан ITF Jorge Bergoglio. Клела съм се да уважавам по-възрастните и по-старшите и това не е клетва и начин на мислене, които да пренебрегна, просто смятам, че да наричаме бялото черно не е честно за никого.

И ми е криво, защото обичам Tae Kwon-Do, дори отдавна да не мога да му отдам времето, което ми се иска.

Съжалявам, но не мога да се съглася или идентифицирам с тези „real ITF values.“