UPDATED: Електронно зареждане на карта за градски транспорт? Помисли пак!

"заяви нова електронна карта! зареди и плати онлайн!" - надпис на сайта на ЦГМ

Нали се сещате как най-хубавата част от това да си смениш досегашната карта за градски транспорт с нова пластика е това, че вече ще можеш да я зареждаш онлайн в комфорта на дивана, котката и душевното си равновесие?!

Звучи чудесно, нали? Звучи толкова добре, че се чудите как е реалност!?

И има причина за това!! Не е!

Електронното зареждане на електронни карти (не) е (съвсем) лъжа!

Как го установих ли? Ами, с известна обърканост, раздразнение и – към края на приключението – примирение, че пак толкова си можем.

Но! Историята!

Преди няколко седмици, когато стана време за месечното ми зареждане на карта се отбих в един от пунктовете, където с дамата на гишето потвърдихме личните ми данни, това че не държа да сменям снимката си за новата пластика, заплатих съответната такса(само за зареждане! пластиката бе безплатна!) и по живо, по здраво продължих напред в живота, мислейки си, че след месец ще мога да презаредя от вкъщи.

Така, близо 3 седмици по-късно, с по детски наивен ентуциазъм се засилих да тествам системата за електронно зареждане през сайта на ЦГМ за целта.

редакция: Забравих да добавя за контекст, че при регистрация в портала с мейл и телефон протича двустъпков процес на верификация – първо получавате SMS с 4-цифрен код, който въвеждате на сайта и след това трябва да верифицирате профила си и последвайки линк в изпратен на мейла, с който сте се регистрирали.

Бе ми обещано, че след регистрация на сайта с ел. поща и телефона, които вече съм предоставили на ЦГМ при издаването на досегашния превозен документ, картата ми ще бъде добавена автоматично към профила ми, където мога да се възползвам от така обещаното, но все така далечно зареждане на карта по електронен път.скрийншот от сайт на ЦГМ обясняващ, че ако картата ви вече е преиздадена с такава с новия формат, тя автоматично ще се появи в рофила виДали това бе факт?! Не!

Дали бях изненадана от този факт?! Също не!

Дали въпреки това се напрегнах?! Сигурно. Малко. Толкова, че им писах мейл. Толкова, че даже блогнах.

изображение показващо, че в този профил няма зачислена ел.карта и съответно превозни документи не могат да бъдат закупениизображение на липсваща ел.карта в този профил

Бихте предположили, че това е тествано! Че някой се е сетил! Че има отговор на питането ми в секцията за Често Задавани Въпроси! Грешите!

Отговорът на моя въпрос в ЧЗВ предполага, че правя грешката да се опитвам да заредя старата си пластика!

Отговорът на моя въпрос в ЧЗВ казва „не бъди тъп, направи си нова карта!“

отговор на въпрос 5 в ЧЗВ "Регистрирах се и си потвърдих регистрацията, но не си виждам картите? " : "Уеб порталът ти дава възможност да закупуваш онлайн превозни документи за обществения транспорт на гр. София и да ги зареждаш върху новите смарт карти, издавани от Център за градска мобилност. За целта, регистрирай профил със същия имейл и телефон, посочвани от теб в пункт за продажба на Център за градска мобилност. След успешна регистрация, можеш да използваш услугите на уеб портала, а новата ти смарт карта ще бъде автоматично асоциирана. Ако все още притежаваш стара карта и искаш да се възползваш от пълната функционалност на уеб портала, можеш да попълниш онлайн заявление, за да получиш нова смарт карта във всеки удобен за теб пункт"

Въпреки това, но най-вече тъй като съм си малко наивна, реших, че може би пък трябва сама да „зачисля“(или асоциирам, както ЦГМ биха го нарекли) вече преиздадената си карта към профила си като виртуална такава като просто я поръчам през „+НОВА КАРТА“. С вече заявеният си неуморим ентусиазъм кликам смело и на екрана ми се появява нов прозорец, където следва да попълня лични данни.

Както виждате, поне ЦГМ не ме накара отново да попълня данните, които вече знаем, че има за мен, а приема, че са автоматично попълнени. Бланката изиска от мен само да се съглася с Общите условия (duh!) и да натисна бутона „ПРОДЪЛЖИ“.

изображение маркиращо, че полетата с лични данни са автоматично попълнени и ЦГМ ги имаАз, разбира се, да не съм някаква страхлива, кликам смело!

Дали това бе грешка?! Още не!

Грешката беше, че си мислех, че бутонът „ПРОДЪЛЖИ“ след проверка на поръчката ще ме изведе до меню за плащане с карта.

Грешката беше да смятам, че мога да платя електронно за електронната си карта!преглед на поръчката и бутон, който вместо "поръчай" е наименуван "продължи"Защото, скъпи мои приятели, врагове и чрезвичайни читатели, бутонът „ПРОДЪЛЖИ“, всъщност означава „ПОРЪЧАЙ“!

Защото вече, някак си, поне временно, съм притежател на една електронно заявена карта и на една изкарана физически, на място, през гише и през маска!

Какво направих след това аз?! Пих една студена вода, довърших си кафето и като човек, който обича да решава проблеми, не само да ги намира, писах писмо на ЦГМ относно направената от мен поръчка с коментар относто срещнатите от мен трудности.

 

изображение на мейл пратен в отговор на потвърждението на поръчката за нова пластика, в който описвам, че това е грешка и какъв е проблема, който съм срещнала

Имайки предвид, че ел. адрес, който изпраща потвърждения, че нова пластика е поръчана (а може би и тези за заплатени пътувания, кой знае?! Не и аз!) и този оставен на сайта за контакт – webportal@sofiatraffic.bg – са еднакви, всъщност ще тръпна в очакване на ответен мейл.

Целият този бъркоч от UX/UI неадекватност, вероятно липса на тестване преди системата да бъде пусната(само предположение!) и, съвсем очевидно, изграждане на системата от хора, които няма да я ползват е просто поредния пирон в ковчега с надпис „хубава работа, ама българска“.

Едит: Имаме разрешение на проблема! Поне моя, разбира се, не смея да твърдя, че са оправили системата изцяло.

Вече мога да видя така лелеяната си карта в профила си, както и периодите, за които е заредена (все пак я заредих на място вчера посред цялата тая каша).изображение на вече видимата в профила персонална карта, заедно със срок, за който е заредена

От сравнително бързия отговор от страна на ЦГМ съдя, че поне на личността зад мейла им ѝ пука дали всичко работи и дали клиентът е доволен.

изображение на отговора на ЦГМ "За да може да зареждате вашата Sofia City Card през портала, трябва да предоставите в пункт за продажби на „Център за градска мобилност“ e-mail и телефон, с които да направите регистрацията в уеб портала. Тъй като липсваше имейл, добавихме: *** Моля излезте от профила си и влезте отново, за да се рестартира сесията и ще видите вашата Sofia City Card."

 

В същото време:
1. на място в пункта на издаване не бях уведомена, че е нужно в ози момента да предоставя и имейл, за да се възползвам от фукционалността;
2. след като при регистрация в портала се предоставят и телефонен номер(уникален идентификатор), на който системата изпраща 4-цифрен код за верификация, и съответния мейл чрез който профила се верифицира отново, нуждата от още едно предоставяне на мейл добавя само още една излишна и неинтуитивна стъпка в процеса.

Ако системата е изградена така, че да не може да мачне профил/и по уникален идентификатор като номер на мобилен телефон, значи системата просто не работи. Или (най-голямото ми подозрение) – както спецификацията, така и софтуера са ползвани от хора, които не ги ползват и няма да ги ползват, а тестването е било през пръсти.

Разбира се, може и да греша и системата просто да е изработена в най-добрите традиции на българщината и да работи само за смелчаците имащи гововност да съберат 3 вида билки от 3 различни склона на планината, да намерят от пиле мляко, готови да ходят по жарава и да изтропат едно мощно 300-годишно хоро.

Иска ми се да вярвам, че обратната връзка, която предоставих по време на целия този процес ще бъде изпратена към техническия екип създал системата и те ще я оправят, за да не се налага да трошим нерви и пръсти.

Останете с нас, за да разберете дали поне следващото зареждане на картата ще мине гладко. Не спирам да вярвам.

 

 

 

 

.