Змей digest април ’24

Всъщност тоя блог пост започна живота си под името „Змей digest декември ’23“, но ето че ще види онлайн светлина в един по-друг момент от настоящето.

Този блог пост (и да се надяваме последващите от поредицата) ще предоставят на вашето внимание цялата гама, която рахвърляните ми мисли може да предложи: от разпилени и половинчати изречения, през полу-структурирана информация, та до подредени и ясно оформени препратки. Т.е. манджа с грозде по напълно змейска рецепта.

Можете да прочетете първата част на Змей в Осло, а надолу можете да се почерпите някой от хилядите линкове, които съм колекционирала през годините или просто в последния месец:

МЕДИИ

ЛИТЕРАТУРА

В случай, че искате да прочетете т. нар. класики, но ви е трудно да инкорпорирате ежедневно четене, препоръчвам ви да тествате приложението Serial reader (iOS, android). В него могат да се намерят над 800 заглавия в публичния домейн, като приложението ежедневно ще ви „подава“ откъси за четене.

Libby (iOS, android) – за заемане на електронни книжни издания чрез местната библиотека, в която членувате. Просто не мога да препоръчам достатъчно Libby. Нотификацията, че книга която чакате да заемете е свободна е сред най-хубавите усещания.

МУЗИКА

В последните няколко месеца открих значително количество нови (за мен) изпълнители:

 • Vilma Talvitie (Tidal / Spotify / Youtube) – Finnish ethno pop artist – първият ѝ албум Mistä mihin е чуден.
 • Theo Mizu (Tidal / Spotify / Youtube / Bandcamp) – с нов акордеонен албум, но моят любим негов албум е Canvas.
 • Thin as memories (Tidal / Spotify / Youtube / Bandcamp) – просто я чуйте тая нежност
 • Cold Mailman (Tidal / Spotify / Youtube / Bandcamp) – въпреки, че съвсем не са обичайната ми музика, ми паснаха баш/тамън
 • Fletcher (Tidal / Spotify / Youtube) – комерисален поп или не,  Antidote е много силен албум, който нямам търпение да чуя след около седмица на живо в Осло.
 • за „Айшинка“ на Bulgarian Voices Berlin (Tidal / Spotify / Youtube) съм ви писала тук

За случаите, в които не знаете какво ви се слуша или искате да тествате нещо ново:

ако знаете какво ви се слуша и то е дъжд/гора/кафене:

ИЗКУСТВО (и не само)

Артисти, които открих наскоро:

 

 • Ако имате нужда от местенце онлайн, където просто да погледате красота и да рестартирате, препоръчвам този блог.
 • Ако пък имате нужда от някоя друга идея на тема интериорен или екстериорен дизайн, цък към този блог.

ИНТЕРНЕТ – доброто, лошото и грозното

> Този блог пост събира инфото от тази туитър нишка на тема какво и как се променя щом блокираш всички реклами на домашната си интернет мрежа.

Не съм сигурна дали ми предстои да тествам на сегашната си мрежа, но със сигурност си запазвам инфото за бъдеще ползване. И под ‘запазвам’ нямам предвид само линка, а и pdf с цялата предоставена информация. Интернет и наличната в него информация става все по-ненадежден и не можем да разчитаме, че букмаркнатите ни линкове ще продължават да работят во веки.

Това отваря и допълнителен разговор по темата за невъзможността ни да разчитаме, че онлайн и дигиталните източници винаги ще бъдат там и ще можем да достъпим всякаква медия, която притежаваме – музика, снимки и т.н. Аз лично започнах да принтирам снимките, които са ми важни. (А това всъщност е важно и от чисто архивно-исторически поглед.)

> В следствие на глупаво и напълно обезсмислящо целта на сайта решение да деанонимизират публикуваните ревюта, Glassdoor губи част от потребителите си. Ако някога сте публикували ревю там, препоръчвам ви да проверите дали в профила ви там не се е появила повече информация, отколкото имате желание да е налична онлайн. Ако се заасилите да си изтривате профила, ще ви прекара през задължително потвърждаване на информацията, която имат за вас; искрено ви съветвам да излъжете. (Към момента на писането на тази статия „Как а деактивирам профила си“ е сред най-четените статии в ЧЗВ секцията на сайта им – защо ли!?)

> Ако имате нужда от напомняне, че интернет все пак е нерядко чудно място и технологиите, с които разполагаме в днешно време ето ви линк към live stream към естествен водоем в Намибия, където можете да наблюдавате в реално време посещаващите го диви животни в естествената им среда. Коментарите в чата са бонус към забавлението (особено когато някое кално диво прасе реши да се изкъпе в питейната вода).

Open source project of the month

SpoTube Или, както сами се представят, „An open source, cross-platform Spotify client compatible across multiple platforms utilizing Spotify’s data API and YouTube, Piped.video or JioSaavn as an audio source, eliminating the need for Spotify Premium“

> Микс от (нетолкова нови) новини:

 • USA Justice Department Sues Google for Monopolizing Digital Advertising Technologies – link
 • USA Justice Department Sues Apple for Monopolizing Smartphone Markets – link (ако не ме лъже паметта, в момента има поне 3 дела заведени срещу Епъл)
 • Ако още не сте разбрали за т.нар. XZ backdoor, то вероятно и няма значение за вас, но все пак бих ви препоръчала да се поинтересувате, ако развитието и бъдещето на open source проекти представлява някакъв интерес за вас. Пък и не само.
 • Бонус: Twitter/X clean up scripts
Ако сте стигнали дотук с четенето, вероятно все пак искате и да знаете как я карам.

Напоследък съм се умълчала, както онлайн, така и офлайн, и причините за това са далеч повече от една. Дали консервирам енергия или се крия (от себе си) – не знам. Въпреки това, когато лошите дни станат повече от добрите дни, се опитвам да протегна ръка към хората, които знам, че ме обичат и да помоля за частица от времето им – за искра, с която да припаля залинелия си огън. Или поне се самозалъгвам, че го правя.

Днес препрочетох „стихотворения“ на Албена Тодорова и за пореден път благодарих на съдбата не само за това, че имам възможност да се докосна до думите ѝ, но и за това, че имам немалката чест да я наричам своя приятелка. „стихотворения“ е много лична и откровена стихосбирка (обожавам я тая дума – с т и х о   с б и р к а). Начина, по който някои от тези стихове ме докосват трудно може да бъде облечен в думи.

10 години след първия прочит все още не съм съгласна с „нужно ли е да има поети“ и днес отбелязах това си несъгласие в оставената за мисли и впечатления страница (или поне аз я възприемам като такава) в края на стихосбирката. Който наследи от мен тази книга трябва да знае, че не съм съгласна и, меко казано, съм възмутена.

От последното блогване тук насам, няколко пъти ходих на юг – в Швеция, Дания, Швейцария и Франция и въпреки, че на юг е по-топло, Осло се усеща като вкъщи. Снимки има в инстаграм, а най-новата ми тема за открехващ разговор с непознати е да ги питам какво мислят, че представлява талисманът на предстоящите това лято олимпийски игри в Париж, ако все още не са наясно с тежката истина. Отговорите рядко разочароват.

Дали този digest ще се превърне в нещо регулярно или не – предстои да разберем. Вероятно, обаче, няма да се превърне в нюзлетър, защото единственият начин, по който бих го направила е само ако ползвам проект с отворен код, който си хоствам сама(Sendportal или GNU Mailman например), а в момента нямам никакви сили или желание да се заемам с разучаването и поддръжката на нов проект.

Библиотеката, изглежда, е единственото място, на което имам истинска готовност да седна да напиша нещо, пък било то и блог пост и с тези заключителни думи ви оставям до следващия път, в който имам енергия да седна да напиша нещо по-дълго от съобщение. Приветствам обратна връзка, запазвайки си правото да я игнорирам.

Ако пък сте ми писали, а аз не съм ви отговорила – сигурно ще. Все някога.