Змей става Telenor или що е то смяна на мобилен оператор?

Смяна на мобилен оператор – уж лесно вземаемо решение и все пак се мотках няколко месеца, докато го взема. Вероятно колебанието ми се дължеше на небезизвестната поговорка „от трън, та на глог, та и по-висок.“ Именно заради това, с избирането на нов оператор и план, проверяване какво и къде може да те спъне, не е трудно да перифразирам известният израз:

Човек и добре да живее, идва време за преподписване на абонаментен план за мобилни услуги.

Абонат съм на М-тел от 7-8 години и както можете да видите – първо пробвах с тях – нека предложат нещо интересно – имат данните за потребелението ми откакто съм техен клиент.

Благодарение на електронните фактури, и аз имам данните и си правя елементарни изводи от тях – какво и в какви количества ми е потребно месечно, какво ми струва и на какви по-скоро случайни фактори няма нужда да обръщам внимание. Изчаках седмица – М-тел не ми предложиха нищо и не се опитаха да ме задържат като клиент.

Тогава дадох шанс на другите 2 мобилни оператора – и 3-те имат twitter акаунти – приех, че ги поставям в равни условия, тагвайки ги и казвайки им от какво имам нужда. И зачаках.

Трябва да знаете, че повечето ми приятели, вкл. семейството ми, са на М-тел и това е нещото, което ме е задържало при тях досега. Веднъж сме се разправяли и за надписани сметки, защото упорито няколко месеца ме бяха таксували по тарифен план различен от подписания от мен, но като цяло съм била доволна от предлаганата от тях услуга – покритие, цена, скорост на интернет… – обичайните неща.

Обаче им липсва нещо много важно – връзката с клиента. И именно тук Telenor добавят различния елемент.

При М-тел го няма желанието за нещо повече от това да прибереш нечии пари. Живеем в капиталистически свят и не се залъгвам, че който и да било друг оператор иска нещо повече от сумата, която прибира месечно за предоставената услуга. Но Telenor (поне се правят, че) искат клиентът да е доволен, комуникирайки с него и натискайки правилните (му) бутони.

Както виждате, умея да бъда досадна  – едно „благодаря, ще проверим“ и реакция седмица след това е достатъчно.

Правилната връзка с клиента е това, което (ще) спечели рано или късно в условията, в които всички предлагат едно и също.

Защото дори и да се предлагат лайна, ще спечелят тези, които им слагат и панделка.

Каква е процедурата по пренос на номер?

Лесна – просто отивате при новозибрания оператор и попълвате заявление за пренос, като може да стане веднага след одобрение от страна на стария оператор или със седмица забавяне – въпрос на една отметка във въпросното заявление и в зависимост от вашето желание. Едновременно с това подписвате и договор за плана, който сте си избрали при новия мобилен оператор. Бъдете подготвени с информация за желаното/вкл. апарат или таблет/, попитайте и какви предложения имат за абонати, които сменят мобилния оператор.

Следва да имате предвид, че ако договорът със стария оператор не е изтекъл, все още ще му дължите таксите до края на периода. Ако договорът ви е изтекъл, следва да очаквате директен пренос към новия оператор. Въпросната бланка просто се сканира и се изпраща от стария оператор към новия и междуфирмено се уведомяват за датата на прехвърляне. При подписването на новия договор и заявлението за пренос на номер ще ви дадат новата ви SIM карта.

От новия оператор ще получите SMS, с който ви уведомяват, че номерът ви ще бъде пренесен в тяхната мрежа на конкретна дата , съответно – ще получавате повикванията си  чрез мрежата на новия оператор, т.е. с новата SIM карта.

Имайте предвид, че на съответната дата ще можете да набирате от старата си SIM карта/да ползвате интернет/да пращате SMS-и, но няма да можете да получавате повиквания и т.н. на нея.

Входящите повиквания ще получавате чрез SIM картата предоставена ви от новия мобилен оператор, т.е. най-добре пробвайте с помощта на приятел дали успява да се свърже с вас на тази дата и ако ли не – сменете старата с картата новата. И дерзайте.

По-подробно инфо можете да намерите тук, а аз отивам да звънна един телефон и да обясня на мама защо занапред ще ѝ затварям, когато ми звъни и ще я набирам аз.

А връзката ми с Telenor ще видим как ще потръгне.